Winnaars BAD Award 2019 aan de slag met bacteriën, bioleer en genderfluïditeit

De prijs van € 25.000 geeft winnaars de mogelijkheid om hun plan te realiseren.

06/17/2019 | 2:11 PM

Donderdag 13 juni jl. zijn de winnaars van de Bio Art & Design Award 2019 (BAD Award) bekend gemaakt tijdens het Border Sessions festival in Den Haag. Drie teams mochten de BAD Award in ontvangst nemen, waaronder kunstenaar Jon Ho en Joris Koene (VU, Dierecologie) en Michael Sedbon en Raoul Frese (VU, Biophysica). Elk team krijgt een prijs van € 25.000 om hun plan te realiseren. Vanaf 29 november 2019 zijn deze drie projecten te zien bij MU, een onderzoekend presentatie platform, in Eindhoven.

Seksuele vloeibaarheid
Kunstenaar Jon Ho bekijkt samen met Joris Koene ‘sexual fluidity’ (seksuele vloeibaarheid) vanuit een nieuwe invalshoek. Door recente ontwikkelingen op zowel medisch gebied als op maatschappelijk vlak, kan de mens verder denken dan de traditionele grenzen van iemands biologische geslacht. Ho en Koene duiken hier verder in en gaan een meeslepende installatie bouwen die de complexe en transgressieve eigenschappen van hermafrodiete fluïditeit weergeeft.

Niet-menselijk
Michael Sedbon verkent samen met Raoul Frese de nieuwe invloeden van alles dat niet-menselijk is: van zelforganiserende stedelijke infrastructuur tot politiek-gedreven digitale netwerken die overal kunnen zijn. Dit zorgt voor nieuwe vragen: Zal dit bestaande spanningen katalyseren of leiden tot een geheel nieuwe verdeling van macht? In een experimentele opzet belicht het team zowel de hoop als problematiek die hierbij komt kijken door middel van een kunstmatig ecosysteem van fotosynthetische bacteriële cultuur dat wordt beheerd door een zelflerend algoritme.

Schimmelachtige biocoating
Emma van der Leest en Aneta Schaap-Oziemlak onderzoeken samen met Paul Verweij en Sybren de Hoog (Center of Expertise in Mycology, Radboud UMC/Canisius Wilhelmina Ziekenhuis) het spectrum van eigenschappen van schimmels. Ook bekijken ze hoe deze eigenschappen toegepast kunnen worden om de kwaliteiten van biobrandstoffen te verbeteren. Dit heeft geleid tot een op cellulose gebaseerd ‘leer’, geproduceerd door micro-organismen. Ze gaan nu een waterdichte schimmelachtige biocoating ontwikkelen om het functioneel ontwerp van ‘leer’ te verbeteren.

BAD Award
De BAD Award is een unieke wedstrijd die jonge kunstenaars en ontwerpers uit binnen- en buitenland stimuleert om te experimenteren met bioart en design én om samen te werken met gerenommeerde Nederlandse wetenschapscentra. Het is een van de eerste competities waarbij de samenwerking tussen kunst en wetenschap centraal staat.